Οδηγίες Τοποθέτησης Ασφαλτικών Κεραμιδιών – Ημικυκλικά

Οδηγίες τοποθέτησης των ημικυκλικών (λέπι) ασφαλτικών κεραμιδιών

23.33€ προ Φ.Π.Α
Ασφαλτικά κεραμίδια τοποθετημένα σε σκεπή σπιτιού

Γραμμές – οδηγοί για την τοποθέτηση

Αρχικά, χαράζουμε μία οριζόντια γραμμή η οποία πρέπει να απέχει 19cm από το κάτω άκρο της στέγης μας. Κατόπιν, χαράζουμε παράλληλες μ’ αυτή γραμμές προς τα πάνω, σε απόσταση 14cm η καθεμιά από την επόμενη. Τέλος, χαράζουμε και δύο κατακόρυφες γραμμές οι οποίες απέχουν 12,5cm μεταξύ τους, περίπου στο μέσο των οριζόντιων γραμμών, όπως στο σχήμα 2.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΤΙΚΩΝ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΝ - ΗΜΙΚΥΚΛΙΚΑ

Τοποθέτηση

Στην κάτω άκρη της στέγης (όπου τρέχουν τα νερά) εφαρμόζουμε μία γραμμή από κόλλα ασφαλτικών κεραμιδιών. Η αρχική τους σειρά θα τοποθετηθεί αφού αφαιρέσουμε τις “φέτες” τους (ή αλλιώς και “αυτιά” ή “λέπια”) ώστε να έχουμε μια συνεχή επιφάνεια υλικού χωρίς σχισμές όπως στο σχήμα 3. Εναλλακτικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε τα κεραμίδια ανάποδα με τις φέτες τους προς τα επάνω ώστε να αποφύγουμε το κόψιμό τους. Τα υπόλοιπα κεραμίδια θα τοποθετηθούν όπως φαίνεται στο σχήμα 4. Η κάθε σειρά μπαίνει σε απόσταση 14cm προς τα επάνω, πάντα ακολουθώντας τις οριζόντιες γραμμές που σχεδιάσαμε. Φροντίζουμε στη μία από τις δύο κατακόρυφες γραμμές που χαράξαμε να βρίσκεται η άκρη ενός ασφαλτικού κεραμιδιού για να μας διευκολύνει στην τοποθέτηση της επόμενης σειράς, της οποίας τα κεραμίδια θα μπουν με μια μετατόπιση στα πλάγια ίση με 10cm όση δηλαδή και η απόσταση των δύο κατακόρυφων γραμμών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε ένα μοτίβο κάλυψης όπου το κέντρο της φέτας του από πάνω κεραμιδιού καλύπτει τη ρίζα της σχισμής ανάμεσα στις φέτες του από κάτω κεραμιδιού. Έτσι εξασφαλίζουμε και την προστασία από τα νερά, των σημείων όπου βρίσκονται τα καρφιά. Αυτός ο τρόπος τοποθέτησης επαναλαμβάνεται μέχρι να ολοκληρωθεί η κάλυψη της στέγης.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΤΙΚΩΝ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΝ - ΗΜΙΚΥΚΛΙΚΑ

Κάρφωμα

Χρησιμοποιούμε καρφιά με φαρδύ κεφάλι γαλβανισμένα, μήκους 19 – 25 cm ανάλογα με το υπόστρωμα.

Κλίσεις

Ελάχιστη κλίση για κάρφωμα: 15%. Για μικρότερες κλίσεις όπως επίσης και για πλάκες μεγαλύτερες από 7m μήκους κατά τη ροή των νερών, θα πρέπει να εφαρμοστεί πρώτα μία ασφαλτούχα μεμβράνη πάχους τουλάχιστον 1,5mm ως υπόστρωμα.

Κορυφές

Η τελευταία σειρά των ασφαλτικών κεραμιδιών θα πρέπει να φτάσει μέχρι την κορυφογραμμή της στέγης και διπλώνεται για το κομμάτι της που προεξέχει από αυτήν. Την κορυφή της στέγης την καλύπτουμε με τις φέτες των ασφαλτικών κεραμιδιών όπως στο σχήμα 5. Το κάθε κομμάτι απέχει από το προηγούμενο απόσταση 14cm. Για τη στερέωσή τους απαιτούνται 2 καρφιά για κάθε κομμάτι που τοποθετούνται στο προστατευμένο μέρος του.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΤΙΚΩΝ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΝ - ΗΜΙΚΥΚΛΙΚΑ

Συγκλίσεις στέγης

Σύγκλιση στέγης έχουμε όταν τα νερά από δύο πλευρές μιας στέγης συναντώνται και αποκτούν μία κοινή ροή, δηλαδή το αντίθετο από ότι συμβαίνει στην κορυφή όπου τα νερά ρέουν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση, πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί ασφαλτούχα μεμβράνη πλάτους 1,0m και στην συνέχεια να τοποθετηθούν από πάνω τα ασφαλτικά κεραμίδια όπως στο σχήμα 6. Σε αυτήν τα κεραμίδια τοποθετούνται με φλόγα Τα κεραμίδια θα διασταυρώνονται έως τουλάχιστον 30cm από την γραμμή που ορίζουν οι δύο πλευρές της στέγης. Θα πρέπει να αποφεύγονται καρφώματα σε αποστάσεις μικρότερες των 30 cm από την ίδια αυτή γραμμή γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εισχωρήσει νερό στο υπόστρωμα.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΤΙΚΩΝ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΝ - ΗΜΙΚΥΚΛΙΚΑ

Θέσεις αερισμού και εξαρτήματα

Θα πρέπει να εφαρμόζουμε 1 εξαεριστήρα κάθε 20/25m2 στέγης για να δώσουμε έναν καλό εξαερισμό στο χώρο κάτω από τα ασφαλτικά κεραμίδια.

Υλικά που θα χρειαστείτε για την τοποθέτηση

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *